Категорії
Новини

ПРОСТО-страхування. Життя та пенсія» пішла в керуючі активами

Страхова компанія «ПРОСТО-страхування. Життя та пенсія» заснувала компанію з управління активами (КУА). Керівник страховика Галина Третьякова каже, що КУА створено для запуску нового інвестиційного страхування для України.

Інвестиційне страхування (unit linked) – це новий продукт вітчизняних страховиків життя. Він припускає, що страхувальник сам обирає інститути спільного інвестування (ІСІ), до яких страхова компанія вкладе його гроші. У цьому вся відповідальність за інвестиції лягає на страхувальника, страховик лише формує йому інвестиційний портфель. Саме ці функції, в принципі, має виконувати створена за страхової компанії КУА. Рішення про започаткування компанії з управління активами акціонери «ПРОСТО-страхування. Життя та пенсія» ухвалили 16 січня цього року. Назва КУА – “Невігейтор Кепітл Едвайзорз”. Компанія з управління активами діятиме у формі закритого акціонерного товариства, усі 100% її акцій належать «ПРОСТО-страхування. Життя та пенсія». До статутного фонду КУА засновники внесли 2,2 млн. грн. Компанію очолив якийсь Ігор Ніколенко.

Варто чи не варто?

Думки учасників ринку щодо доцільності створення КУА саме під інвестиційне страхування розділилися. Деякі страховики кажуть, що такий крок не позбавлений здорового глузду. «З введенням інвестиційного страхування підуть дуже великі обсяги залучених інвестицій, і страховик повинен буде запропонувати можливості реалізації цієї послуги (управління активами. – «ДЕЛО»)», – наголошує голова правління СК «Generali Garant. Страхування життя» Станіслав Гоцуляк.

Щоправда, поки що українські лайфові страхові компанії не можуть надавати послуги інвестиційного страхування. У чинному законі “Про страхування” цей продукт не прописаний. Але зараз у розробці знаходиться новий проект закону «Про страхування» (його прийняття очікується ближче до літа), який дозволяє страховикам надавати послуги інвестиційного страхування. “Але хто може гарантувати, що Верховна Рада проголосує за цей законопроект?” — ставить резонне запитання голова правління СК «Оранта-Життя» Віктор Адамович.

Чужий «хліб»

Можливістю страховиків надавати інвестиційні послуги (поки що тільки на папері) найбільше незадоволені керуючі інвестиційними фондами. «Держфінпослуг (Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг — регулятор страхового ринку. — «СПРАВА») та ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. — «СПРАВА») повинні визначати КУА та ІСІ, в які можна буде інвестувати кошти страхувальників , – Вважає генеральний директор КУА «ІНЕКО-Інвест» Олег Морква. — Необхідно, щоб вони відповідали певним вимогам. Якщо компанія з управління активами — нова, яка ще не показала себе на ринку, то я не знаю, за якими критеріями комісії відберуть саме цю КУА». Керівників активами можна зрозуміти — адже страховики, запроваджуючи інвестиційне страхування, відбирають у них частину ринку. «Краще орієнтуватися на професіоналів – компанії, які мають досвід, які показують реальну прибутковість, ніж звертатися в нові та ще невідомі на фондовому ринку КУА», — переконує Морква. З ним погоджується генеральний директор Української асоціації інвестиційного бізнесу Євген Григоренко. «Покласти гроші на депозит не складає для страховика жодних труднощів, а от управляти портфельним сегментом корпоративних паперів має команда, яка знає фондовий ринок», — вважає він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи