Категорії
Новини

Що вибрати: депозит чи накопичувальний рахунок?

Депозит та накопичувальний рахунок у банку – інструменти досить консервативні та призначені для заощадження грошових коштів та формування, так званої подушки безпеки. Коли ви починаєте вибирати між накопичувальним рахунком або депозитом, у вас є істотна різниця.

Накопичувальний рахунок  – це насамперед рахунок, і тому тут виникає кілька нюансів. Перший, з одного боку ви можете знімати і поповнювати кошти в будь-який момент. Тобто якась мінімальна незнижувана сума, але решту коштів ви можете знімати та поповнювати. Припустимо, якщо ви ще не навчилися зручно управляти вашим бюджетом, то відповідно це саме той випадок, коли ви можете повчитися на накопичувальному рахунку. Коли ж ви навчилися формувати бюджет, знаєте, якому терміну вам знадобляться кошти, то тут вже можете скористатися депозитом. Оскільки якщо ви раптом знімаєте, в рамках депозиту, гроші раніше, то ви втрачаєте відсоткову ставку повністю. Тому що депозит, це кошти покладені на певний термін і він не може скорочуватися.

З іншого боку, коли ми говоримо про накопичувальний рахунок тут, оскільки це рахунок, тариф банк може змінювати в односторонньому порядку. І та ставка, яку вам заявляє банк, вона може бути змінена без вашої згоди. Що неможливо у депозиті. У депозиті ставка зберігається протягом усього періоду, як ви уклали договір. Ну звичайно якщо ви не розірвали його раніше. Коли ви вибираєте між накопичувальним рахунком і депозитом, дивіться, ставка за накопичувальним рахунком буде швидше за все нижчою, ніж за депозитом. Якщо вона і буде високою, десь заявлятиметься, то швидше за все через певний період. Банк вам каже, потримайте кошти на накопичувальному рахунку, мінімум 3-4 місяці і тоді ставка приблизно дорівнює депозиту. Причому рівно в тій сумі, що пролежала цей термін, а ніяк не інакше.

Дуже важливий аспект на якій варто звертати увагу на це звичайно поповнення та зняття. Накопичувальний рахунок іноді називають скарбничкою. Саме за те, що на накопичувальному рахунку немає обмежень щодо внесення та зняття, там зазвичай мінімальний залишок і вже понад нього ви можете знімати та виконувати кошти як вам зручно. Щодо депозиту, то тут ситуація інша. Бувають іноді депозити, з частковим зняттям та поповненням. Але зазвичай таке зняття і поповнення воно мінімальне, або вже не дуже поширене. Тому, все-таки, депозит і накопичувальний рахунок, це зовсім два різні інструменти. Але, при цьому, які досить консервативні і забезпечують безпеку коштів у банку.

Таким чином, вибираючи між накопичувальним рахунком та депозитом у банку, ваше завдання подивитися, а що конкретно, на даний момент, вигідніше для вас. Вам вигідніше мати можливість знімати і поповнювати кошти або, наприклад, вам вигідніше покласти кошти на якийсь термін, але заробити трохи більшу ставку. Але і звичайно ж пам’ятайте, що такий інструмент є консервативним, тому вибирайте виключно надійні банки, що входять максимум до топ-10 списків, за рейтингом відповідно. Тому що в даному випадку ви формуєте свою фінансову подушку безпеки. І тут ваше завдання не заробити якісь ставки, божевільні, а ваше завдання зберегти кошти, бо це має бути максимально надійним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи